تاریخ انتشار :چهارشنبه ۲۳ شهریور ۹۰.::. ساعت : ۲:۲۱ ق.ظ
کدخبر : 499:: بازدید638:: بامدیریت:فرهاد نظری

توم بیجار،خزانه برنج-محمدعلی آب بندپاشاکی

توم بیجار،خزانه برنج-فوتبال دیروز و امروز روستا-پاشاکی را چه شده است؟

نحوه بعمل آوردن نشاء برنج یا( توم )

برای شروع کار ابتدا جو یا شلتوک برنج را تمیز نموده و بعد آن را داخل آب ریخته و به مدت ۲تا۳ روز گذاشته تا خیس بخورد.سپس آن را جهت جوانه زدن به جای دیگری منتقل می کنند..بدین صورت که ابتدا روی زمین کاه(سراچین )ریخته و روی ان را با پلاستیک می پوشانند.سپس روی پلاستیک گیاهی بنام شوند(Shuynd) ریخته و جو خیس خورده را روی شوند می ریزند و روزی ۲ بار صبح و غروب روی جو را با آب ولرم خیس می کنند.بعد از خیس نمودن روی جو دوباره شوند ریخته و برای اینکه گرم بماند روی ان را با گونی نخی می پوشانند.جو پس از سه روز جوانه زده و آماده بردن به توم بیجار یا خزانه که از قبل اماده کرده اند می شود .خزانه برنج هم بدین گونه آماده میشود که ابتدا قسمت کوچکی از مزرعه را شخم زده و پس از آبگیری شروع به لگد زدن زمین می نمایند تا گل کاملا به صورت دوغ اب ( روتroot) در اید. پس از ان سطح خزانه را کاملا هموار وتراز نموده وروی آن را سطح نازکی از آب می گیرند که مشخص شود خزانه کاملا صاف وتراز است .پس از شفاف شدن آب داخل توم بیجار، جو جوانه زده را به صورت یکدست داخل خزانه ریخته( شبیه سبزه عید ) ووسط خزانه را شاخه کوچکی از شمشاد (کیش ) زده و مردم پاشاکی معمولا شاخه ی شمشاد را از بقعه ملا صفی کنده ووسط خزانه می گذاشتند و اعتقاد داشتند که با اینکار خزانه خود را بیمه نموده و از خرابی خزانه جلوگیری می شود. نگهداری توم بیجار نیز به دو روش انجام میشد .روش اول بدین صورت بود که دور خزانه را با تور گرفته و جهت جلو گیری از هجوم پرندگان روی ان را با نوار کاست یا نخ و مترسک( دوله۲le ) می پوشاندند که به این روش پوشاندن (شاندن) جو به صورت طبیعی می گفتند . روش دوم بدین صورت بود که روی خزانه را مانند گلخانه با پلاستیک می پوشاندند که توم به صورت گلخانه ای رشد می نمود که نسبت به روش طبیعی خیلی سریعتر آماده نشاء می شود. امروزه با مدرن شدن کار کشاورزی به یک صورت دیگر نیز انجام میشود به این صورت که از قبل سینی (باکس) خریداری شده که به شکل مستطیل و به اندازه تقریبی ۳۰در۶۰ سانتی متر است. ابتدا کود حیوانی (چرم) را با ماسه بادی مخلوط نموده ولایه نازکی از ان را داخل سینی ریخته و روی ان را ،جو جوانه زده می ریزند ودوباره روی ان را می پوشانند و پس از رشد و آماده نشاء شدن توسط ماشین نشاء شروع به نشاء می کنند.

ارسالی از:محمدعلی آبندپاشاکی

«مطالب مرتبط»

دیدگاه خود را به ما بگویید.

*

code